YellowV elektrische pomp

YELLOWV ELEKTRISCHE POMP

Review van de elektrische pomp van YellowV voor een sup, boot of kayak

Een supboard opblazen is altijd een aardige uitdaging (en warming-up). Toen ik begon met suppen, ruilde ik al heel snel de handpomp in voor een elektrische pomp. Bespaarde mij de nodige energie die ik later op het water goed zou kunnen gebruiken.

Het was alweer eventjes geleden dat ik op een supboard had gestaan en eerlijk is eerlijk, het weer zat de laatste paar maanden ook niet echt bepaald mee. Gelukkig hadden we laatst ineens een zonnige dag en ik was ook nog eens vrij. Yes! Wetsuit en slippers aan en een mooi moment om naar het Engelermeer in Vlijmen (bij ‘s-Hertogenbosch) te gaan. Naast weer eens lekker suppen, wilde ik ook eens de tijd te nemen om de nieuwe elektrische pomp van YellowV te gaan testen.

 

 

 

Specificaties van de YellowV elektrische pomp

Gewicht 2,5 kg

Afmetingen (in cm) 27,6 x 18,5 x 12,8

Ingebouwde accu? Ja, 15.000 mAh

Aansluitingen 12V (auto), 220V (thuis)

Aantal aansluitingen
4 stuks meegeleverd
en diverse ringen

Snelheid in lagedrukfase 350 liter per minuut

Snelheid in hogedrukfase 70 liter per minuut

Maximum druk 20 psi / 1,4 bar

Instelbare stappen Per 0,5 psi

Opties Inflate  Deflate

 

De snelheid, waarbij de YellowV elektrische pomp opblaast

YellowV claimt de volgende snelheden te halen met hun pomp, aldus hun website:

Prestaties SUP

·         YVSUP08: binnen 8 minuten naar 15 psi / 1 bar

·         YVSUP11: binnen 11 minuten naar 15 psi / 1 bar

·         YVSUP14: binnen 14 minuten naar 15 psi / 1 bar

Prestaties funtube

·         YVFUN2BAN: binnen 3,5 minuten naar 1,5 psi / 0,1 bar

Prestaties kajak (alle kamers)

·         YVKAYAK1P: binnen 5 minuten naar 8 psi / 0,5 bar

·         YVKAYAK3P: binnen 7,5 minuten naar 8 psi / 0,5 bar

Prestaties boot (alle kamers en deck)

·         VB270: binnen 7,5 minuten naar 4 psi / 0,25 bar

Als dit klopt, is dat echt wel indrukwekkend. Dit moeten we testen uiteraard! Een van de YellowV Heart 11 supboarden van de planken af, pomp eraan (gaat heel makkelijk, alleen even kijken of het juiste tussenringetje erop zit) en gaan met die banaan. Ow ja, uiteraard wel met een stopwatch erbij.

Tijd om te deflaten. Ook dit meet ik uiteraard. De uiteindelijk gemeten tijden… tromgeroffel graag… tussen de 2 en 4 minuten. De pomp wilde nog wel doorgaan om het laatste restje lucht eruit te persen, maar het supboard was steeds echt wel al ontzettend leeg en meer dan leeg genoeg om het board netjes en compact op te kunnen rollen.

Tijd voor een tweede test, direct erachteraan. Moet uiteraard prima kunnen – dacht ik – op een volle batterij, echter staat er wel een waarschuwing aan de onderkant van de pomp: na 15 minuten gebruik is het advies om de pomp 30 minuten te laten afkoelen.
Opvallend is dat op het scherm – naast de ingestelde en huidige druk – ook de batterijstatus zichtbaar is, maar tijdens het opladen laat deze slechts één streepje zien. De eerste keer dacht ik van “oh oh“, maar al snel zou blijken dat de batterijstatus daarna weer terugspringt naar de huidige stand. En dan de gemeten tijden (met twee pompen en twee boarden)… tromgeroffel graag… tussen de 10 en 13,5 minuten. Absoluut niet verkeerd voor een elektrische pomp. Verschil in tijden is mogelijk te verklaren door factoren als hoe vol de batterij is opgeladen, omgevingstemperatuur, hoe lang de pomp al in bezit is, het even laten afkoelen, etc.

Voor de snelheidstest is de YellowV elektrische pomp in ieder geval wat mij betreft geslaagd!

 

Praktische zaken

Als ik kijk naar de praktische kanten van een elektrische pomp, dan zijn er twee zaken waar ik vooral op let: het gebruiksgemak – en daarmee ook de hanteerbaarheid – en het volume (je kunt je nogal bekeken voelen als je tien minuten lang heel veel geluid produceert op een vol strand).

Betreft het gebruiksgemak is het erg prettig dat de pomp van YellowV mooi compact is (mijn andere elektrische pomp zonder accu is bijna net zo groot), waardoor je hem ook makkelijk mee op je supboard kan nemen (uiteraard wel in een drybag). Met zijn 2,5 kilogram is het ook geen zwaar object, dus ook dat is een pluspunt. Ik moest even goed kijken naar het instellen van de gewenste druk. Het voelt als een soort van touchscreen en je vinger iets langer op een knop houden, doet de truc.
Wat me ook erg positief verbaasde, was de inbouwgreep van de pomp, waardoor je hem makkelijk kunt dragen. Ook de pompaansluiting werkt erg prima. Bij sommige pompslangen moet je heel de slang meedraaien, maar bij deze pomp zit een onafhankelijk draaideel, wat het een heel stuk makkelijk maakt om de slang aan te sluiten.

Voor het bepalen van het volume heb ik een aantal metingen gedaan. Vast niet zoals TNO het zou doen, maar het geeft een indicatie. Op 1 meter afstand van het board heb ik op een hoogte van circa 120 cm een gemiddeld volume van 79 decibel gemeten. Meet je echt direct boven de pomp, dan varieert het volume tussen de 80 en 90 decibel (volgens verschillende apps). Dit komt overeen met de 85 decibel die YellowV vermeldt op de doos van de elektrische pomp.
Dezelfde meting heb ik herhaald op een aantal locaties rondom de Heartbeat 11 op een afstand van 5 meter. Daarbij heb ik op een hoogte van circa 120 cm een gemiddeld volume van 70 decibel gemeten. Op een afstand van 10 meter nam het volume uiteraard langzaam af. Ik kwam op zo’n 68 decibel uit.
Een volume van 70 decibel komt overeen met het geluid van een stofzuiger. Als dit zo’n 10 a 15 minuten duurt, is dat volgens mij acceptabel en komt het aardig overeen met andere elektrische pompen.

 

De prijs van de YellowV elektrische pomp

YellowV vraagt 179,- euro voor hun elektrische pomp. Persoonlijk vind ik dat een prima prijs. Mijn eerste elektrische pomp was de E-Pump van Aztron. Deze pomp moet aangesloten worden op een (draaiende) auto om te kunnen gebruiken en heeft vandaag de dag een prijs tussen de 80,- en 100,- euro. Wil je onafhankelijk zijn en een draagbare accu meenemen (niet echt handig uiteraard), dan moet je deze dus los erbij kopen. De goedkopere varianten hebben een prijs vanaf ongeveer 125,-. Een elektrische pomp en een draagbare accu in één voor een prijs van 179,- is dus een prima deal.

Kijken we naar soortgelijke elektrische pompen (met accu), dan kom ik bijvoorbeeld de Star Pump 9 tegen en deze heeft een redelijk vergelijkbare prijs. Ik ken deze pomp echter niet, dus kan helaas weinig zeggen over het verschil tussen de twee. Uitgaande op de kwaliteit, die ik gewend ben van YellowV, durf ik sowieso blind te gaan voor de YellowV elektrische pomp.

 

Het eindoordeel over de elektrische pomp van YellowV

Enigszins jammer vind ik het dat de accu na 15 minuten gebruiken eventjes nodig heeft om af te koelen, maar zo werkt het momenteel gewoon met accu’s. Wordt vooral een dingetje als je snel meerdere boarden opgeblazen wilt hebben. Anders maakt het uiteraard niks uit.

De voordelen daarentegen zijn helder: hij is onwijs praktisch, snelheid en volume zijn meer dan prima en het allerfijnste… je hoeft niet meer zelf te pompen en bent ook nog eens onafhankelijk van bv een auto of losse accu! Dat zelf pompen is sowieso echt helemaal top. In dezelfde tijd kun je een supboard oppompen, maar daarna heb je een stuk minder energie over en juist die energie steek ik liever in het suppen zelf!

Mijn eindoordeel:

4 / 5

Een hele mooie score dus! Wil je ‘m bestellen, dan kan dat hier: bestellen. En nu gauw naar het water :)

 

English Version:

 

YELLOWV ELECTRIC PUMP

Review of the YellowV electric pump for a sup, boat or kayak Inflating a SUP board is always a nice challenge (and warm-up).

When I started paddle boarding, I quickly exchanged the hand pump for an electric pump. Saved me the necessary energy that I could use later on the water. It had been a while since I had been on a SUP board and to be honest, the weather wasn't exactly good the last few months either. Fortunately, we suddenly had a sunny day recently and I was also free. Yes! Wetsuit and slippers on and a good time to go to the Engelermeer in Vlijmen (near 's-Hertogenbosch). In addition to some nice supping, I also wanted to take the time to test YellowV's new electric pump. 

Specifications of the YellowV electric pump

 

Weight 2.5 kg

Dimensions (in cm) 27.6 x 18.5 x 12.8

Built-in battery? Yes, 15,000 mAh

Connections 12V (car), 220V (home)

Number of connections

4 pieces included

and various rings

Speed in low pressure phase 350 liters per minute

Speed in high pressure phase 70 liters per minute

Maximum pressure 20 psi / 1.4 bar

Adjustable Increments Per 0.5 psi

Options Inflate Deflate

 

 

 

The speed at which the YellowV electric pump inflates

 

YellowV claims to achieve the following speeds with their pump, according to their website:

 

Performance SUP

 

· YVSUP08: within 8 minutes to 15 psi / 1 bar

· YVSUP11: within 11 minutes to 15 psi / 1 bar

· YVSUP14: within 14 minutes to 15 psi / 1 bar

 

Performance fun tube

 

YVFUN2BAN: to 1.5 psi / 0.1 bar in 3.5 minutes

Performance kayak (all rooms)

· YVKAYAK1P: within 5 minutes to 8 psi / 0.5 bar

.YVKAYAK3P: to 8 psi / 0.5 bar in 7.5 minutes

 

Performance boat (all rooms and deck)


· VB270: within 7.5 minutes to 4 psi / 0.25 bar

 

If true, that's really impressive. Of course we have to test this! Take one of the YellowV Heart 11 paddle boards off the boards, pump it up (it's very easy, just check if the right intermediate ring is on it) and go with that banana. Oh yes, of course with a stopwatch. Time to deflate. Of course I also measure this. The final measured times… drum roll please… between 2 and 4 minutes. The pump wanted to continue to squeeze out the last bit of air, but the supboard was always really empty and more than empty enough to roll up the board neatly and compactly. Time for a second test, right after. Should of course be fine - I thought - on a full battery, but there is a warning on the bottom of the pump: after 15 minutes of use, the advice is to let the pump cool down for 30 minutes. It is striking that the screen - in addition to the set and current pressure - also shows the battery status, but during charging it only shows one line. The first time I thought "oh oh", but it soon turned out that the battery status then jumps back to the current state. And then the measured times (with two pumps and two boards)… drum roll please… between 10 and 13.5 minutes. Not bad at all for an electric pump. Difference in times may be explained by factors such as how full the battery is charged, ambient temperature, how long the pump has been owned, letting it cool down for a while, etc. The YellowV electric pump passed the speed test, at least as far as I'm concerned!

 

Practical issues

When I look at the practicalities of an electric pump, there are two things I pay particular attention to: the ease of use – and therefore the manageability – and the volume (you can feel quite watched if you listen to a lot of noise for ten minutes).

produces on a crowded beach). Regarding the ease of use, it is very nice that the pump from YellowV is nice and compact (my other electric pump without battery is almost the same size), so that you can also easily take it with you on your SUP board (of course in a dry bag). With its 2.5 kilograms, it is not a heavy object either, so that is also a plus. I had to take a good look at setting the desired pressure. It feels like a touchscreen of sorts and holding your finger on a button a little longer does the trick. What also surprised me very positively was the built-in handle of the pump, which makes it easy to carry. The pump connection also works very well. With some pump hoses you have to turn the entire hose, but this pump has an independent rotating part, which makes it a lot easier to connect the hose. To determine the volume I made a number of measurements. Probably not the way TNO would do it, but it gives an indication. At a distance of 1 meter from the board, I measured an average volume of 79 decibels at a height of approximately 120 cm. If you really measure directly above the pump, the volume varies between 80 and 90 decibels (according to various apps). This corresponds to the 85 decibels that YellowV states on the box of the electric pump. I repeated the same measurement at a number of locations around the Heartbeat 11 at a distance of 5 meters. I measured an average volume of 70 decibels at a height of approximately 120 cm. At a distance of 10 meters, the volume naturally decreased slowly. I came to about 68 decibels. A volume of 70 decibels corresponds to the sound of a vacuum cleaner. If this takes about 10-15 minutes I think that is acceptable and pretty similar to other electric pumps. The price of the YellowV electric pump YellowV asks 179 euros for their electric pump. Personally, I think that's a good price. My first electric pump was the Aztron E-Pump. This pump must be connected to a (running) car in order to use it and today has a price between 80 and 100 euros. If you want to be independent and take a portable battery with you (not really handy, of course), then you have to buy it separately. The cheaper variants have a price from about 125.00. An electric pump and a portable battery in one for a price of 179, - is therefore a great deal. If we look at similar electric pumps (with battery), I come across the Star Pump 9, for example, and it has a fairly comparable price. I don't know this pump though, so unfortunately can't say much about the difference between the two. Based on the quality that I am used to from YellowV, I dare to go blind for the YellowV electric pump anyway. 

The final verdict on YellowV's electric pump

I find it a bit unfortunate that the battery needs to cool down after 15 minutes of use, but that's how it currently works with batteries.

Especially becomes a thing if you want to quickly inflate several boards. Otherwise it doesn't matter of course. The advantages, on the other hand, are clear: it is incredibly practical, speed and volume are more than fine and the best thing... you no longer have to pump yourself and are also independent of, for example, a car or separate battery! Self-pumping is really great anyway. You can inflate a sup board in the same time, but after that you have a lot less energy left and I prefer to put that energy into the supping itself!  

My final verdict: 4/5 A very nice score!

And now quickly to the water :)